The NAIA Men's Volleyball Championship is an annual tournament hosted by the National Association of Intercollegiate Athletics to determine the national champion of collegiate men's volleyball among its members in the United States.

The inaugural championship was held in 2019.

The reigning national champions are Vanguard, who won their first title in 2023.

**Турнир по волейбол НАИА Чемпиъншип**

НАИА Чемпиъншип е ежегодно волейболно състезание за колежи и университети от Северноамериканската интерколегиална атлетическа асоциация (NAIA). Турнирът определя националния шампион по волейбол на НАИА за мъже и жени.

**История**

Първият НАИА Чемпиъншип се провежда през 1968 г. за мъжки отбори и през 1979 г. за женски отбори. През първите години турнирът се провежда на различни места, но от 2001 г. се играе в Сиукс Фолс, Южна Дакота.

**Формат**

Турнирът се провежда в два дивизиона: I и II. Всяка дивизия се състои от 10 отбора, които се класират чрез редовния сезон и турнирите на конференциите. Турнирът се провежда по системата на директна елиминация и отборите играят до един мач губи. Победителите от финалите на дивизия I печелят титлата национален шампион на НАИА, докато победителите от финалите на дивизия II печелят титлата национален шампион на НАИА Дивизия II.

**Награди**

В допълнение към титлата национален шампион НАИА дава и следните награди:

* Най-добър играч на турнира
* Най-добър треньор на турнира
* Идеален отбор на турнира

**Значимост**

НАИА Чемпиъншип е престижно събитие, което привлича най-добрите волейболни отбори на колежи и университети в страната. Турнирът е възможност за студентите спортисти да покажат своите умения и да се състезават за национална титла.